בין מסלולי המשכנתה הרבים, קיימים מסלולים בהם קרן המשכנתה מוצמדת למדד המחירים לצרכן, ולכן כל שינוי במדד לרעה (עליה שלו) משנה את יתרת הקרן ובהתאמה את התשלום החודשי של המשכנתה
מדד המחירים לצרכן משקף לנו את הפיחות או הייסוף של הכסף – בכמה נשחק או התחזק הכסף שלנו או בשפת העם “אינפלציה”.
בכדי להבין בצורה הטובה ביותר את המשמעות של האינפלציה, דמיינו כמה כסף שילמנו לפני חמש עשרה שנה עבור 25 ליטרים של בנזין וכמה ליטרים היינו מקבלים באותו סכום כסף כיום – כנראה שאנחנו נקבל כמחצית הכמות באותו כסף.
אחת לחודש מבצעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדיקה של עלות סל מוצרים בסיסיים קבועים (מזון, תחבורה, לבוש, נסיעות וכו’) ומשווה אותו למחיר של אותו סל בחודש הקודם, אחוז השינוי בין החודשים את מדד המחירים לצרכן ובהתאם את השחיקה של הכסף שלנו !
בהלוואות משכנתה הצמודות למדד הבנק הלווה לנו כסף והוא מצפה שנחזיר לו את הערך האמתי של הכסף כפי שהלווה לנו, זאת אומרת, שמדד המחירים לצרכן עולה ב 0.3% בחודש כל יתרת הקרן הצמודה למדד עולה באותו הרגע ב 0.3%! שהרי שווי הכסף נשחק ב 0.3% והבנק חפץ בשווי העדכני שלו אזי הוא מצמיד את הכסף למדד – כלומר יתרת הקרן שלא שולמה עד כה טופחת ב 0.3%.
מכוון שההשלכה של הצמדה זו משפיע באופן ישיר על יתרת קרן הלוואת המשכנתה, חישוב התשלום החודשי מבוצע לפי יתרת הקרן החדשה (זו שטפחה) ולכן ההחזר החודשי יעלה במספר שקלים בודדים ואף עשרות (תלוי בגובה הקרן ושינוי המדד החודשי).
צריך לזכור שמכוון שיתרת הקרן טופחת כתוצאה מעליה במדדים, נוצרת תחושה של “עמידה במקום” משלמים ומשלמים ויתרת הקרן לא יורדת.
צריך לזכור, בד”כ הבנק יעניק ריבית קצת יותר טובה אם תיקחו הלוואה צמודה למדד (שהרי ההצמדה למדד שווה לבנק יותר מאשר הריבית – הבנק שומר על שוויו האמיתי של הכסף ובמקרה כזה הסיכון נופל עליכם) תמיד צריך לבדוק מה האלטרנטיבה לטווח הארוך ותמיד לזכור את ההיסטוריה של המדדים בארץ שהרי משכנתה לא לוקחים לשנתיים שלוש…
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא
טל בר ועופר לוין – רילס פתרונות מימון ריאליים